TriMedia Sales House
SLÁGER FM

Végre itt a Rammstein legújabb lemeze, a Zeit

Az albumból már megjelenése előtt kaptunk egy kis ízelítőt: a Zeit és a Zick Zack című dalok pedig valószínűleg nem okoztak csalódást a rajongóknak, hiszen hozzák a már jól ismert Rammstein-hangzást. A hozzájuk készült videók is a Till Lindemanntól és zenekarától megszokott, bizarr és groteszk humorú látványvilággal rendelkeznek.
A Zeit-ban az ünnepélyes zongora és az angyali hangokat idéző kórus izgalmasan keveredik a frontember feszes baritonjával. A dal a transzcendencia és a múlandóság témájával foglalkozik; azzal, hogy mennyire kétségbeesetten kapaszkodunk a boldog pillanatok utolsó morzsáiba. A rajongók pedig azonnal három verzióban is meghallgathatták a zenekar visszatérő dalát: az eredeti mellett a Grammy-jelölt Ólafur Arnalds írt egy neo-klasszikus változatot, a korábban Norah Jonesszal és Max Richterrel is együtt dolgozó producer, Robot Koch pedig egy elektronikus verziót készített a Zeit-ból.
A Zick Zack az előző dal szöges ellentéte: a feszesebb tempójú számban a szintetizátor dominál, a szöveg és a klip pedig a szépségipart, és az általa gerjesztett, irreális elvárásokat gúnyolja.
Csaknem harmincéves fennállása alatt a Rammstein több mint 20 millió albumot adott el, élő fellépéseik pedig az azonnal felismerhető látványvilág és showelemek miatt az évek során igazi kuriózummá váltak.
A lemezből több fizikai változat is készült: a standard CD mellett egy 20 oldalas könyvecske is lesz, a deluxe kiadásban pedig egy 56 oldalas füzet, maga a csomagolás pedig hat panelből áll majd. A Zeit természetesen megjelenik dupla LP-n is, amelyhez egy szintén húszoldalas nagyalakú booklet készül. A lemez anyagát a franciaországi St. Rémy de Provence-ban rögzítették Olsen Involtini producerrel együtt, akivel előző, cím nélküli albumán is közösen dolgozott a zenekar.
Az albumborító fotójának nemcsak a helyszíne különleges (az együttest a berlini Aerodinamikai Parkban kapták lencsevégre, a légi kutatások központjaként szolgáló Trudelturm torony lépcsőjén), hanem a fotós is, aki a többszörös Grammy-díjas Bryan Adams volt.


Forrás: Universal Music Hungary
Fotó: Universal Music Hungary/Bryan Adams