TriMedia Sales House
SLÁGER FM

Habos édes zsemle

Hozzávalók 12 darabhoz:
4 dkg vaj
50 dkg liszt
1 mk. só
1 tasak szárított élesztő (7 g)
15 dkg cukor + a szóráshoz
1 citrom reszelt héja
2 tojássárgája + 1 tojás a kenéshez
kb. 1,5 dl meleg tej
A töltelékhez:
2 dl növényi habtejszín
12 szem szilva
1 ek. vaníliás porcukor

Elkészítés:
1. A vajat felolvasztjuk. A lisztet kelesztő tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a szárított élesztőt, a cukrot, a reszelt citromhéjat, a tojássárgáját és annyi meleg tejet, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk. Meglocsoljuk az olvasztott vajjal, hólyagosra dagasztjuk és konyharuhával letakarva meleg helyen, legalább a duplájára kelesztjük (kb. 45 perc).
2. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, 12 egyforma darabra vágjuk, kigömbölygetjük, sütőpapírral bélelt nagyméretű tepsibe tesszük, egymástól távolabb. még kb. 15 percig kelesztjük.
3. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A tésztát megkenjük a felvert tojással, megszórjuk cukorral, és a sütőben kb. 20 perc alatt pirosra sütjük. Rácsra téve hagyjuk kihűlni, majd lapjával félbevágjuk.
4. A töltelékhez a tejszínt hűtőben lehűtjük. A szilvát megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk, felszeleteljük. A hideg tejszínt kemény habbá verjük, belekeverjük a vaníliás porcukrot. Csillagcsöves habzsákba szedjük és az édes zsemlék alsó részére habrózsákat nyomunk belőle. Megrakjuk a szilvaszeletekkel és rátesszük óvatosan a tetejüket. Hidegen kínáljuk.

Munka: kb. 40 perc
Fogyasztható: kb. 3 óra múlva
1 darab: 305 kcal


További gyors, könnyen elkészíthető recepteket a Recepttár.hu oldalon talál!


Fotó: RAS / Recepttár