TriMedia Sales House
SLÁGER FM

A díjak az előző év legjobb szépirodalmi könyveit helyezik előtérbe, céljuk, hogy felhívják a figyelmet a kortárs magyar irodalom kiemelkedő műveire. 2021-ben a zsűri egy regényt, míg a közönség egy verseskötetet emelt ki a tíz döntős mű közül.

A Libri irodalmi díj nyertese 2021-ben Bereményi Géza Magyar Copperfield című regénye, a Libri irodalmi közönségdíjat pedig Grecsó Krisztián Magamról többet című verseskötete kapta.

„A Libri irodalmi díjak célkitűzése, hogy felhívja a figyelmet a valóban értékes és fontos könyvekre, hogy azok méltó ismertségre tegyenek szert, és felkerülhessenek minden irodalombarát könyvespolcára. Fontosnak tartjuk, hogy minél többen ismerhessék meg a kortárs magyar irodalom kiemelkedő alkotásait. A Libri büszke arra, hogy az általa alapított díj 10 döntős könyvére idén közel 21 000-en szavaztak. A díjakkal járó jutalom összege 2 millió forint, a díjazott könyvek pedig 30 millió forint médiatámogatást kapnak.” – mondta Sándor Gabriella, a Libri-Bookline marketing- és kommunikációs igazgatója.

A döntős könyvek a tavalyi év kiemelkedő alkotásai közül kerültek ki. A hazai kulturális élet 212 képviselője tett javaslatot, hogy a 2020-ban megjelent alkotások közül melyik 10 kerüljön a szakmai zsűri elé, illetve melyekre szavazhasson közönség. Idén ebből a 10 könyvből kerültek ki a győztes alkotások.

Bereményi Géza Magyar Copperfield (Magvető)
Grecsó Krisztián Magamról többet (Magvető)
Halász Rita Mély levegő (Jelenkor)
Háy János A cégvezető (Európa)
Jászberényi Sándor A varjúkirály - Nyugati történetek (Kalligram)
Kiss Tibor Noé Beláthatatlan táj (Magvető)
Nádasdy Ádám A szakállas Neptun (Magvető)
Selyem Zsuzsa Az első világvége, amit együtt töltöttünk (Jelenkor)
Szabó T. Anna Szabadulógyakorlat (Magvető)
Tompa Andrea Haza (Jelenkor)

A szakmai zsűri tagjai Fullajtár Andrea, Szilágyi Zsófia, Bálint András, Beck Zoltán és Károlyi Csaba voltak.


Forrás: Libri-Bookline Zrt. PR
Kép: Libri-Bookline Zrt. PR