TriMedia Sales House
SLÁGER FM

Ma ünnepli 69. születésnapját Tátrai Tibor Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar gitáros, zeneszerző, érdemes művész.

Budapest XIII. kerületében, azaz Angyalföldön, 1952. április 5-én látta meg a napvilágot a gitáros. Zenei pályafutása iskolai zenekarokban kezdődött, napjai nagy részét pedig a sok gyakorlás tette ki. Mestere sem akárki volt, hanem személyesen a kor legjobb gitárosa, Radics Béla, akinek roadja, azaz pakolóembere lett. A Tűzkerék zenekar tagjai felismerték tehetségét, ennek köszönhetően amikor az egyik tag megvált a csapattól és létrehozta saját zenekarát, magával hívta az akkor még csak tizenhét éves fiatalembert. Így lett Tátrai Tibor első igazi zenekara a Kárpátia.

Ezt követően egy igazán sorsfordító esemény történt vele, ugyanis tagja lett a Tűzkeréknek. A szakma pedig fokozatosan ismerte meg a nevét. Karrierje következő állomása a Juventus volt, majd pedig Orszáczky Jackie a mai napig legendaként tisztelt Syrius együttesbe invitálta.

Tibusz – ahogy becézik – ekkor Török Ádám együtteséhez, a Minihez "igazolt". Később visszatért a már megváltozott, más zenét játszó Syriushoz. Ezután következett Horváth Charlie formációja, amely nem más volt, mint az Olympia. Éppen e két zenészre figyelt fel a ’70-es évek sikerzenekara, a Generál, amikor posztjaikon üresedés támadt. Tátrai Tibor közel négy éven át, az 1979-es feloszlásig maradt az együttes tagja.Három éven át vett fel lemezeket és koncertezett az Új Skorpió nevű zenekarral, ahová Frenreisz Károly hívta meg. Hamar új „csábítója” akadt, ugyanis 1983-ban hívta el a Hobo Blues Band. A szintén többéves együttműködés idejére esett az együttes legnagyobb szabású és hatású vállalkozása, a Vadászat.

A Tátrai Band-et - amely saját zenekara volt - 1987-ben hívta életre. Ebben olyan kiváló társak támogatták, mint például Charlie, Pálvölgyi Géza, Solti János és Papp Tamás. Lemezek sorát készítette el az együttes, sikerdalok sorozatával. New York, New York, Illúziók nélkül, Utazás az ismeretlenbe - hogy csak néhányat említsünk. Az egykori Budapest Sportcsarnok és a Kongresszusi Központ falai között egymás után zajlottak a hatalmas sikerű koncertek.

Tátrai Tibor párhuzamosan több csapatban is zenélt, ilyenek a Magyar Atom, a Boom Boom és a Latin Duó. Ez is csak fanatikus zenei szeretetét és szakmai tudását mutatja.

Boldog születésnapot Tibusz!Forrás: Zene.hu
Kép: Facebook/Tátrai Tibor