TriMedia Sales House
SLÁGER FM

A címvédő Cambridge legyőzte az oxfordi csapatot a két város egyetemeinek 166., a járványhelyzet miatt rendhagyó módon nem Londonban rendezett vasárnapi evezősversenyén.

A nőknél szintén a cambridge-i egység diadalmaskodott.
Összesítésben a férfiaknál 85-80-ra vezet Cambridge - 1877-ben a két hajó teljesen egyszerre ért célba, így döntetlent hirdettek -, a nőknél még nagyobb Cambridge előnye (45-30) Oxforddal szemben.
Miután a pandémia miatt tavaly nem rendezték meg a versenyt, voltak olyan evezősök a hajóban, akik két éve erre a negyedórás futamra készültek.
A verseny az egyik legpatinásabb és legnépszerűbb sportesemény Nagy-Britanniában. Az 1829 óta rendszeresen, 1856 óta - a háborús szünetektől eltekintve - évente megrendezett versenynek ezúttal azért kellett más, biztonságosabb helyszínt keresni vidéken, mert a Temze londoni szakaszán az utóbbi években már mintegy 250 ezer ember nézte a sportág klasszikus viadalát. A helyszínt 11 jelentkező közül választották ki, és végül a Cambridge-hez közeli Ely mellett döntöttek, ahol 1944-ben már rendeztek egy versenyt, amely azonban nemhivatalos volt.
A Temzén kialakított, általában 6,8 kilométer hosszúságú pálya helyett ezúttal 4,89 kilométeres távon mérkőztek meg a felek. A sík, szeles területen fekvő mesterséges, keskeny csatornát abban az esztendőben építettek, amikor az első viadalra sor került a két ősi angol egyetemi város amatőr diákversenyzői között.


Forrás: MTI
Kép: Facebook/Oxford vs Cambridge Boat Race 2021