TriMedia Sales House
SLÁGER FM

Az asztal dísze lesz ez a torta.

Hozzávalók 12 szelethez:
1 vékony lap fehér piskóta
1 vékony lap diós piskóta
1 vékony lap kakaós piskóta
A sziruphoz:
15 dkg kristálycukor
1 citrom héja
2 dl víz
0,5 dl rum
A vaníliás krémhez:
15 dkg porcukor
2 tojássárgája
8 dl tej
2 csomag vaníliás pudingpor
2 csomag vaníliás cukor
A szóráshoz:
20 dkg dió
10 dkg mazsola
A csokoládé öntethez:
20 dkg étcsokoládé (70%-os)
3 dkg holland kakaó
10 dkg porcukor
3 dl víz
0,5 dl rum

Elkészítés:
1. Ha nem kész piskótalapokat használunk, egymás után megsütjük a fehér, a diós és a kakaós lapot is. Ehhez 24 cm átmérőjű kapcsos tortaformát használunk. Mindhárom esetben 2 tojásos piskótát süssünk, amihez simára keverjük a tojássárgákat a cukorral, hozzáadjuk a fehérjéből vert habot, majd beledolgozzuk a sima lisztet vagy a dióval elkevert lisztet vagy a kakaóporral elkevert lisztet.
2. A sziruphoz egy edénybe tesszük a cukrot, a citromhéjat, felöntjük a vízzel, és főzzük kb. 10 percig, közben többször megkeverjük. Ezután félrehúzzuk, beleöntjük a rumot, és hagyjuk teljesen kihűlni.
3. A vaníliás krémhez a porcukrot simára keverjük a tojássárgájákkal, majd állandó keverés mellett hozzácsorgatunk egy kevés tejet. Ezután hozzáadjuk a vaníliás pudingport, a vaníliás cukrot, simára keverjük, a maradék tejhez öntjük. Kevergetve sűrűre főzzük, langyosra hűtjük.
4. A szóráshoz a diót elterítjük egy tepsiben, majd a sütőben pár perc alatt megpörköljük. (Arra figyeljünk, nehogy megégjen, pár perc elég neki.) Apró darabokra vágjuk.
5. A torta összeállítása: sütőpapírral kibélelt tortaformába (24 cm átmérőjű) fektetjük a diós piskótát, majd meglocsoljuk a sziruppal. (arra figyeljünk, nehogy eláztassuk a tésztát!) Ezután rákenjük a vaníliás krém felét, majd megszórjuk az apróra vágott dió és mazsola felével. Ráhelyezzük a kakaós piskótát. Ezt is meglocsoljuk a sziruppal, majd rákenjük a maradék vaníliás krémet. Megszórjuk a maradék apróra vágott dióval, mazsolával, és ráhelyezzük fehér piskótalapot. A tetejére sütőpapírt terítünk, nehezéket fektetünk rá, és pár órára, vagy egész éjszakára a hűtőbe tesszük, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek kellően összeérjenek. (Zacskóban rizst lehet rátenni, és azzal lenyomatni.)
6. A csokoládéöntetet közvetlenül tálalás előtt készítsük el, mert különben nagyon besűrűsödik. A kakaót összekeverjük a porcukorral. A csokoládét gőzfürdő fölött felolvasztjuk, majd amikor már éppen csak langyos, hozzáadjuk a cukros kakaóhoz, és a vizet is hozzákeverjük. Feltesszük a tűzhelyre, kevergetve pár percig főzzük, majd levesszük, hozzákeverjük a rumot és kihűtjük.
7. Tálalás előtt kb. fél órával kivesszük a tortát a hűtőből, tortatálra helyezzük, majd megcsorgatjuk a csokoládéöntettel. Ezután ízlés szerint tejszínhabbal díszítjük, felszeletjük. A maradék csokoládéöntettel és tejszínhabbal kínáljuk.

Munka: kb. 1 óra
Fogyasztható: másnap
1 szelet: 590 kcal


További gyors, könnyen elkészíthető recepteket a https://www.recepttar.hu/ oldalon talál!

A recept hozzávalóit a Chef Market biztosította. Rendelje meg még ma bevásárlását a chefmarket.hu/oldalon otthonról, kényelmesen és használja a SLÁGERFM kuponkódot, ami 5% kedvezményt biztosít és másnap már házhoz is kapja!


Fotó: RAS / Recepttár