TriMedia Sales House
SLÁGER FM

Mesterséges intelligencia segítségével akarták befejezni a zeneművet, Beethoven születésének 250. évfordulójára.


Elhalasztják Ludwig van Beethoven (1770-1827) mesterséges intelligencia segítségével befejezett 10. szimfóniájának ősbemutatóját.


Az eredetileg áprilisra tervezett premiert várhatóan novemberben tartják meg Bonnban - közölte hétfőn a projektet támogató német Telekom.


Csak néhány vázlat maradt fenn Ludwig van Beethoven feljegyzései között a tervezett 10. szimfóniájáról, amelynek komponálását meghiúsította a német zeneszerző 1827-ben bekövetkezett halála. Zenetörténészek és számítógépes szakemberek versenyt futottak az idővel, hogy mesterséges intelligencia segítségével befejezzék a zeneművet Beethoven születésének 250. évfordulójára, amelyet 2020-ban ünnepel a világ.


A projektben gépi tanulási technológiát használtak, a számítógépbe betáplálták Beethoven valamennyi művét, mely ez alapján próbálta megkomponálni a szimfónia lehetséges folytatását a zeneszerző stílusában.


A projekt végeredménye a zenemű kéttételes, 20-25 perces kiegészítése. Az ősbemutatót Dirk Kaftan karmester irányítása alatt a Beethoven Zenekar egy koncertjén fogják megtartani.
Forrás: MTI
Fotó: pexels.com