TriMedia Sales House
SLÁGER FM

Május 31-én nyílik az Országos Széchényi Könyvtárban a filmtörténet méltán kiemelkedő aranykorát plakátokon keresztül bemutató tárlat: A magyar hangosfilm plakátjai 1931–1944 című kiállítás, amely először 2016. november 3. és 2017. március 31. között volt látható Győrben, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum rendezésében. Megvalósulását a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum, az Országos Széchényi Könyvtár, a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet és a győri Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár közös kutatómunkája előzte meg.

A nemzeti könyvtárban most nyíló kiállítás e tárlat anyagának legnagyobb részét mutatja be.

A magyar filmtörténet jelentős mérföldkövének számít az 1931-es esztendő: ebben az évben készült el az első magyar hangosfilm: A kék bálvány. Az ezt követő 13 évben több mint 360 alkotás született, köztük számos nagy siker (például a Hyppolit, a lakáj és a Meseautó). A kiállításban a művészet- és filmrajongó közönség megismerheti a filmtörténet méltán kiemelkedő aranykorát a plakátokon keresztül.

A plakátokat szemlélve nyomon követhető, hogy a filmkészítők és a korabeli plakátkészítő művészek hogyan kívántak kedvet csinálni egy-egy filmhez. Ebben az időszakban az volt az uralkodó nézet, hogy elsősorban a filmben szereplő színészek nagyméretű portréival lehet eladni egy filmet. Ahogy a kiállításhoz készült kötetből is kiderül: „Teljesen mindegy volt, hogy milyen volt a film, ha Jávor Pál vagy Karády Katalin rajta volt a plakáton, a néző bement”.