TriMedia Sales House
SLÁGER FM

Március végén jön Budapestre Amerika legismertebb és legrégebbi szimfonikus zenekara, a New York-i Filharmonikusok, Alan Gilbert vezényletével.

Napjaink egyik leghíresebb és legnépszerűbb zenekara, a fennállásának százhetvenötödik évfordulóját ünneplő, világhírű New York-i Filharmonikusok több területen is csúcstartó: az együttes például 2010-ben adta tizenötezredik hangversenyét - ennyi koncerttel egyetlen másik zenekar sem büszkélkedhet.
Akkor már jelenlegi zeneigazgatója, Alan Gilbert dirigált, aki 2009 óta - és bejelentése szerint a 2016/17-es évad végéig - tölti be ezt a tisztet. New York-i Filharmonikusokat profilját Gilbert híres elődei – Masur, Toscanini, Bernstein és Maazel - után jelentősen átformálta, színesítette, a kortárs és amerikai zene felé nyitva. Budapestre ezúttal olyan szerzők műveit hozzák, akik kapcsolatban álltak New Yorkkal. Ott hunyt el Bartók Béla, aki különleges hangszer-összeállítású zenekarra írta Zenéjét, amelyet éppen nyolcvan éve mutatott be a Paul Sacher vezette Bázeli Kamarazenekar.
Az osztrák Gustav Mahler élete utolsó éveiben maga is zeneigazgatója volt a New York-i zenekarnak. G-dúr szimfóniája abban különleges, hogy utolsó tételében megjelenik az énekhang, de nem nagyszabású kórustételként, hanem bensőséges, mennyei világot vizionáló zenekari dalként. Az úgynevezett Csodakürt-szimfóniák ezen utolsó darabjában a német Christina Landshamer a közreműködő, aki fiatal kora ellenére számos világhírű karmesterrel lépett már fel.