TriMedia Sales House
SLÁGER FM

A jövő év őszére halasztották a párizsi Diadalív (Arc de Triomphe) erre az évre tervezett becsomagolását a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos bizonytalanság miatt - jelentették be a szervezők csütörtökön Párizsban.

Christo, a bolgár származású világhírű amerikai "csomagolóművész" projektjét 2021. szeptember 18. és október 3. között valósítják meg - közölte a párizsi Pompidou Központ és a francia Nemzeti Műemlékek Központja (CMN).

A becsomagolást eredetileg 2020 áprilisára, majd ez év őszére tervezték, az előkészületeken New York-i otthonában karanténban dolgozó 84 éves művész még 10 napja is azt mondta, hogy "ha minden jól megy", idén szeptemberben sor kerül a monumentális performanszra.

A francia főváros egyik jelképének számító Diadalív becsomagolásához 25 ezer négyzetméternyi újrahasznosítható műszálas szövetet és 7 kilométernyi vörös kötelet használnak fel. A költségeket maga a művész állja a projekthez készült vázlatok, a méretarányos makettek és egyéb műveiről készült metszetek eladásából.

A Diadalív becsomagolása az őszi szezon egyik leglátványosabb projektjének ígérkezett a járványból lassanként magához térő Párizsban.

A projekthez kapcsolódva a Pompidou kulturális központban Christónak és feleségének, alkotótársának, Jeanne-Claude-nak szentelt életműkiállítást rendeztek be, de a teljesen kész tárlatot a járvány megfékezésére elrendelt intézménybezárások és kijárási korlátozások miatt nem tudták megnyitni március közepén.

Christo a világ számos emblematikus épületének és tájképi elemének, köztük a párizsi Pont-Neuf hídnak (1985) vagy a berlini Reichstagnak (1995) a művészi színvonalú becsomagolásával vált világhírűvé 2009-ben elhunyt feleségével, Jeanne-Claude-dal.


Forrás: MTI
Fotó: pexels.com