TriMedia Sales House
SLÁGER FM

Ilyen még nem volt: Borbár Túra Budapesten! A Magyar Turisztikai Ügynökség szakmai együttműködésével rendezik meg 2016. június 8-án az első Budapesti Borbár Túra. Ezen az estén budapesti borbárok látják vendégül a huszonkét magyar borvidéket, kedvezményes kóstolást és találkozási lehetőséget kínálva a borászoknak és a borfogyasztóknak egyaránt.

2010-es évek elején indult el a budapesti borbárok forradalma. Ezt megelőzően inkább éttermekben, egy hagyományos ebéd vagy vacsora keretében fogyaszthattak otthonukon kívül minőségi borokat az emberek. A borbárok megnyitása után azonban már be lehetett ülni akár csak egy pohár borra is munka után, színház vagy buli előtt. A borbárok hamarosan divatos, pezsgő helyszínekké váltak, ahol a minőségi italok fogyasztása iránti igény találkozott az egyre sokszínűbb és népszerűbb hazai borkultúra felé megnyilvánuló érdeklődéssel.

A borbárok elterjedésében azok a főként fiatal, tudatos borfogyasztók is fontos szerepet töltöttek be, akik értékelték, hogy ezeken a helyeken az adott borhoz illő pohárból, megfelelő fogyasztási hőmérsékleten tudnak kóstolni. Különlegességnek számít, hogy a népszerű és befutott borászatok mellett kevéssé ismert, feltörekvő nívós pincészetek szortimentje is megtalálható ezeken a helyeken. Mivel a borok kis mennyiségben is rendelhetők, a borkedvelők megkóstolhatnak akár több fajta bort is ugyanattól a termelőtől, ugyanarról a borvidékről vagy akár ugyanabból a szőlőfajtából is, egymáshoz hasonlíthatják a különböző évjáratokat, borkészítési filozófiákat, termőterületeket.

Mára már több mint húsz borbár működik a fővárosban, amelyeket mind kicsit más elképzelések mentén alakítottak ki, így eltérnek a borkínálatuk összeállításában, a gasztronómiai palettájukban és a belső terükben, hangulatukban is. Az első Budapesti Borbár Túrán a borkedvelők huszonkét helyszínt járhatnak végig. Akik június 8-án részt vesznek a Magyar Turisztikai Ügynökség közreműködésével szervezett eseményen, különleges élményben lesz részük. Minden egyes borbár vendégül lát egy-egy borvidéket, amelyet a területről érkező neves borászok képviselnek. A borászoktól megtudhatják a vidékre vonatkozó tudnivalókat, a rájuk jellemző borkultúra érdekességeit, sőt az aktuális vidék legalább három borát huszonkét százalék kedvezménnyel kóstolhatják meg az érdeklődők. A program célja, hogy minél többen kedvet kapjanak a nyári és őszi boros kalandtúrához, hazánk neves borvidékeinek felfedezéséhez, bebarangolásához.