TriMedia Sales House
SLÁGER FM

Ritka Mozart-portré kelt el egy szerdai párizsi árverésen négymillió euróért (1,3 milliárd forintért), a korábban becsült ára négyszereséért.

A festmény egyike annak a négy portrénak, amely még életében készült a zeneszerzőről. Az 1770-ből származó portré egy magángyűjtemény darabja volt. Szerdán a Christies párizsi árverésén lehetett rá licitálni.

A kép előzetesen becsült árát 800 ezer-1,2 millió euró (270-400 millió forint) közé tették, ám a licitharc végén négymillió eurónál csapott le a kalapács.

A festmény, amelyet Giambettino Cignarolinak olasz mesternek tulajdonítanak, a 13 éves Mozartot ábrázolja. Az olajvászon képen a fiatal zenész csemballónál ül fehér parókában és a korszak divatos vörös szalonkabátjában. A Christies szakértője szerint a kép jelentőségét emeli, hogy a vásznon látható a kotta is, amiből Mozart játszik. Egyes szakértők szerint egyik saját műve lehet a kottatartón.

A festmény születésének idején Mozart Olaszországban utazgatott, zenei tanulmányokat folytatott és koncertezett.

A portrét Mozart egy vendéglátója, a velencei Pietro Lugiati rendelte meg egy orgonakoncert után, amit Mozart adott 1770 januárjában Veronában.

A zeneszerző 1756-ban született Salzburgban és 1791-ben hunyt el.Forrás: MTI
Fotó: pexels.com