TriMedia Sales House
SLÁGER FM

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) két menüettjének kéziratát árverezik el a jövő héten Párizsban. A zeneszerző 16 évesen komponálta a darabokat, amelyek kottájáért akár 200 ezer eurót (67 millió forintot) is kifizethet a győztes licitáló - közölte az árverést szervező Sothebys aukciósház.

Az 1772-ben született zenedarabok kottájának árverése november 18-án lesz. A Sothebys szakértője hangsúlyozta, hogy a kéziratból csak egy példány létezik. "Mozart mindig a végleges formában írt, ellentétben Beethovennel, aki folyton átdolgozta szerzeményeit" - mondta Simone Maguire, a londoni Sorhebys kéziratszakértője.

A kottában kisebb változtatások láthatók, ezek egyikét feltehetően Mozart apja, Leopold Mozart írta bele.

Eleinte zeneszerző testvére, Nannerl őrizte Salzburgban, később Stefan Zweig osztrák író híres gyűjteményében bukkant fel.

A kéziratot most Jean-Francois Chaponniere svájci gyűjtő archívumából kínálják eladásra. A K 164-es katalógusszámú hat menüetthez tartozó kotta az egyetlen, amely még magánkézben van.

A csodagyerek Mozart apja útmutatásával egészen fiatal korától komponált. A Sothebys hozzáfűzte, hogy a zeneszerző nagyon szeretett táncolni.

"Bármennyire zseniális zeneszerző is volt Mozart, rajongott a táncért, és gyakran mondogatta, hogy ízlése inkább ebben a művészeti ágban rejlik, nem pedig a zenében" - idézte a zeneszerző feleségét, Constanze Mozartot az árverési ház.

A Christies egy másik, november 27-28-i párizsi árverésén a 13 éves Mozart portréjára lehet licitálni. A kép egyike a Mozartról készült ritka kortárs portréknak, és szintén magánszemély kínálja eladásra. Az árverési ház szerint 800 ezer-1,2 millió euró (267-400 millió forint) között kelhet el.Forrás: MTI
Fotó: pexels.com