TriMedia Sales House
SLÁGER FM

Kilencvennégy évesen elhunyt D. A. Pennebaker Oscar-díjas amerikai dokumentumfilmes.

A leginkább a fiatal Bob Dylanről készült portréfilm, a monterey-i popfesztiválról és Bill Clinton amerikai elnök választási kampányáról szóló dokumentumfilmek alkotójaként ismert filmes csütörtökön halt meg Long Island-i otthonában - közölte fia, Frazer Pennebaker.

Az 1960-as években Pennebaker egyike volt az úgynevezett direct cinema úttörőinek, akik számára mindennél fontosabb volt a hitelesség és a hétköznapok ábrázolása, és akik gyakran kézi kamerával dolgoztak.

Pennebaker előszeretettel foglalkozott rock- és popzenei témákkal. Legendás alkotása a Do not Look Back című, 1967-ben bemutatott portréfilm Boy Dylanről és annak 1965-ös nagy-britanniai turnéjáról. Emlékezetes koncertfilmje az 1967-es kaliforniai, montereyi popfesztiválról, amelyen mások mellett Janis Joplin és Jimi Hendrix volt a fellépő. A Főhadiszállás (The War Room) című dokumentumfilmjében Pennebaker Bill Clinton amerikai elnök 1992-es választási kampányával foglalkozott.

A filmes gyakran dolgozott együtt feleségével, Chris Hegedussel, aki 1982 óta volt a felesége. Az Oscar-díjat 2013-ban kapta meg egész életművéért.Forrás: MTI
Fotó: pexels.com