SLÁGER FM

Több mint ötmilliárd koronát (63 milliárd forintot) költöttek el tavaly külföldi film stábok Csehországban - közölte a cseh filmbizottság szerdán Prágában.

A cseh filmbizottság a Cseh Filmalap szakmai szerveként a filmipar állami anyagi támogatását kezeli.

A hatályos szabályok alapján a cseh állam a külföldi filmeseknek bizonyos feltételek teljesítése után visszatéríti a költségek 20 százalékát. A külföldi filmesek csehországi forgatásának támogatását 2010-ben vezette be a cseh kormány. Rendkívül fontos, hogy a külföldi stábok Csehországban megtalálják a céljaiknak megfelelő környezetet és szakmai hátteret - hangsúlyozta Pavlína Zipková, a filmbizottság elnöke.

Tavaly a külföldi filmesek összesen több mint ezer napot forgattak csehországi színhelyeken és műtermekben. Több mint negyven játékfilm és filmsorozat készült 2018-ban Csehországban.

A filmsorozatok felvétele mintegy 500 forgatónapot igényelt, de ebből származik a bevételek 65 százaléka, mintegy 3,2 milliárd korona (40,32 milliárd forint).

A cseh filmbizottság elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy szükségesnek tartaná a külföldi film stábok nagyobb mértékű támogatását, mert az ma már nem elégséges és Csehországot számos európai állam megelőzte. Szakértői vélemények szerint az államnak a jelenlegi 20 százalékról 25 százalékra kellene emelni a támogatások összegét. A cseh állam tavaly összesen 800 millió koronát (10,8 milliárd forintot) fordított erre a célra, ezt szeretné a filmbizottság 1,2 milliárd koronára (15,12 milliárd forintra) emelni.

Tavaly leginkább német filmstábok forgattak Csehországban döntően televíziós filmeket, őket az amerikaiak követik. A németek majdnem egymilliárd koronát költöttek el tavaly a forgatásokon.

MTI