SLÁGER FM

Steve McCurry több mint harminc éve a kortárs fotóművészet egyik legikonikusabb szereplője. Munkái magazinok és könyvek címoldalán jelentek meg; több mint egy tucat könyvet jelentetett meg és világszerte megszámlálhatatlan kiállítás fűződik a nevéhez.

McCurry a Pennsylvania állambeli Philadelphia egyik külvárosában született. A Pennsylvaniai Állami Egyetem film szakán tanult, majd egy helyi újság munkatársa lett. Többéves szabadúszó tevékenység után először látogatott el Indiába, ahova később számos alkalommal visszatért. Egy hátizsákinyi ruha és egy másik hátizsáknyi filmtekerccsel keresztül-kasul utazta a szubkontinenst és fényképezőgépével fedezte fel az országot.

Több hónapos utazás után lépte át a pakisztáni határt. Itt egy afgán menekültekből álló csoporttal találkozott, akik akkor csempészték át Afganisztánba, amikor a szovjet megszállók épp lezárták az országot a nyugati újságírók előtt. Hagyományos afgán öltözetetben, szakállasan, viharvert arccal bukkant fel miután heteket töltött a mudzsahedinek közé beépülve. A világ McCurrynak köszönheti az afgán konfliktusról készült első képeket, háború emberi oldalát bemutató felvételei pedig bejárták a világsajtót.

Időközben McCurry hat világrész számtalan országában készített lenyűgöző felvételeket. Munkássága fő területei a konfliktus-sújtotta területek, eltűnőben lévő kultúrák, ősi hagyományok, valamint a kortárs kultúra. Az emberi tényező minden képében elsőrendű fontossággal bír - a méltán híres, afgán kislányról készült képe is ennek köszönheti elemi erejét.
McCurryt a fotóművészet legrangosabb díjaival tüntették ki. Neki ítélték a Robert Capa aranyérmet, Nemzetközi Sajtófotó Díjat kapott, a World Press Photo versenyen pedig egyedülálló módon négy fődíjat is nyert. A francia kultuszminiszter a Francia Köztársaság Művészeti és Irodalmi Rendjének lovagi fokozatát adományozta McCurrynak, nemrég pedig a londoni Royal Photographic Society ítélte neki a Centenáriumi Életműdíjat.

A kiállítás a Műcsarnokban megtekinthető: 2016. 02. 25 - 2016. 04. 03.

Kurátor: Bán András